26 de gener del 2014

El brou


Al meu poble hi ha un costum antic que s'ha mantingut fins avui: durant les festes de Nadal es fa un brou en una gran olla a la plaça que es va servint durant tot un dia. Una tradició que recorda el deure de donar de menjar a qui passa fam. Fa uns anys s'havia convertit en un acte més simbòlic que real. Ara cada dia durant tot l'any hem de fer brou pels pobres i ho fem a través dels bancs d'aliments. Potser un espectacle diari de cues de persones amb un cassó per recollir el brou ens faria massa mal als ulls. No seria prou digne per a nosaltres.

21 comentaris:

  1. Sort que els bancs d’aliments i els menjadors socials deixen la dignitat de banda i donen un bol de brou a la gent que ho necessita.
    La tradició del teu poble és maca, com totes les tradicions. Haurien de mantenir les tradicions de cada poble, per que son les que ens donen una identitat pròpia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els bancs d'aliments són necessaris i útils. Posen de manifest greus injustícies socials.
      Hi ha tradicions que està molt bé conservar i ens recorden la nostra història.

      Elimina
  2. Doncs a mi em sembla una bona iniciativa, per nadal és un acte simbòlic, a banda d'útil, però em temo que a dia d'avui és insuficient. La foto és molt xula, sembla un bany de vapor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que avui hi hagi fam ens diu que hi ha moltes coses que no s'han fet bé i que hem de rectificar. Massa sovint sembla que no ho recordem.
      Els vapors ens reconforten.

      Elimina
  3. Una foto fantàstica, per una iniciativa també fantàstica, bonica que cal mantenir.

    De tota manera crec que els bancs d'aliments fan molt bona feina... mentre és necessitin hi han de ser i esperem que algun dia deixem de necessitar-los.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, en èpoques com la nostra hem de ser més responsables que mai de les nostres accions socials i polítiques. No n'hi ha prou en votar cada quatre anys a uns representants polítics que massa sovint estan lligats als interessos dels més poderosos.

      Elimina
  4. Això que dius és veritat. Però diuen que més que menjar la gent necessita una casa, i pagar la llum, l'aigua...

    ResponElimina
  5. N'hi ha que ho necessiten tot, també el menjar i sovint un lloc per poder cuinar. I les xifres augmenten. Crec que no ens farem càrrec de la repercussió de tot plegat fins d'aquí uns anys.

    ResponElimina
  6. Al poble on vaig néixer (Vidreres) per carnestoltes encara fan el Ranxo, que ve a ser el mateix. M'encanta la foto, sembla que senti l'olor del brou/ ranxo

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un costum estès en molts pobles i en diferents dates. Està molt bé que es conservi.
      Gràcies, Loreto.

      Elimina
  7. És necessari limitar els sous desorbitats i ostentosos d'alguns polítics... I encara més imprescindible fiscalitzar el dels banquers. A mesura que els sous de banquers i altres especuladors creix desmesuradament, també creix la cua dels menjadors socials.
    Fita

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també ho crec, es deixa la gestió de l'economia en mans dels usurpadors i no es pensa en el bé comú. Veig amb preocupació que no es pren cap mesura per aturar aquesta línia.

      Elimina
  8. Ja és ben trist que la gent passi gana quan hi ha tants diners mal repartits. I que persones que viuen amb ingressos minsos hagin de fer la feina que correspon a l'administració.
    De tota manera el positiu és que es fa una gran tasca d'ajuda i voluntariat i això diu molt a favor de les persones que hi estan involucrades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, estem obligats moralment a que les persones no passin gana. Hi ha molta gent aportant temps i diners per fer front a la pobresa. Una pobresa que posa en evidència grans injustícies i unes diferencies socials cada cop més grans. La cooperació ens ha de fer més sensibles a aquest tema.

      Elimina
  9. Realment no hauria de ser així, realment no haurien de ser les ajudes directes de la gent que ajudin als més necessitats, hauria de ser el propi estat qui ho fes, però tenim el govern que tenim...

    ResponElimina
    Respostes
    1. I l'organització econòmica hauria de posar mesures per evitar l'exclusió social i la pobresa. Encara recordo amb quina facilitat es van injectar diners als bancs perquè els més rics no perdessin els seus diners. I amb quina facilitat es fan lleis per empobrir cada cop més als treballadors.

      Elimina
  10. Qui menys té més dóna, encara que sigui per oferir ajuda amb el seu temps.
    La fam és la vergonya d'aquesta societat dirigida per lladres sense escrúpols.

    Aquesta foto em recomforta, tot i que no puc deixar de pensar amb qui no pot provar un brou.
    Aferradetes solidàries.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És curiós observar això que dius: qui menys té, més dóna. I els que més tenen fan per manera d'evadir els impostos i no contribuir a la societat. Una vergonya!
      Aferradetes, sa lluna!

      Elimina
  11. Penso que mentre la justícia no funcioni en aquest país i la gent passi gana i d'altres necessitats de les coses més bàsiques, la solidaritat de les persones és d'agrair, perquè és indispensable...
    Aquesta tradició és molt bonica segur que tot el poble fa olor d'escudella.
    Petonets solidaris.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens estem acostumant a que cada vegada fan lleis més injustes amb pèrdues de drets de qui menys tenen. Ens queda la solidaritat i ens falta justícia.
      Certament el dia del brou hi ha cues per testar-lo. En aquestes dates ve molt de gust.
      Petonets, M. Roser.

      Elimina
  12. Ho he fet de bon matí i hi torno: moltes felicitats pel teu bloc i pel noi que li agrada la noia.

    ResponElimina