18 d’abril de 2016

El blau

Caldetes


"El blau tenyeix, destenyeix. Sincronitza amb el temps. Hi ha malalties blaves, hores blaves, músiques blaves. El blau és sempre musical, des de l'ultramarí fins a l'atzur transparent. La flauta del pastor és blava. Hi ha amors blaus també. Són els que es mantenen purs, quan els amants naveguen l'un dins l'altre ulls endins. Si el silenci els acompanya, el blau es manté intacte, i poden arribar al bes blau, a l'abraçada blava..."

Josep Palau i Fabre
El Danubi Blau (fragment)
dins Teoria dels Colors

18 comentaris:

 1. Oooooh! M'enamora el blau, el teu blau de mar(el meu és un pèl més agitat). M'enamoren els mots del blau de Palau i Fabre, m'enamora Palau i Fabre. Que bonic que ho has fet!!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. És primavera, Carme! És temps per enamorar-se dels blaus, dels mots, de Palau i Fabre... i de navegar ulls endins dels nostres amors.

   Elimina
 2. Quin fragment més maco, com els blaus de la foto.

  Aferradetes blaves! :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Són els teus ulls tenyits de blau que saben meravellar-se del blau del mar.
   Aferradetes, sa lluna.

   Elimina
 3. tots els blaus són macos, menys els de butxaca.....sort que sabem omplir aquest buit amb lletres encertades.

  ResponElimina
  Respostes
  1. "Els blaus de butxaca" no sé què vol dir però fas bé d'apreciar que els colors tenen mil matisos i n'hi ha d'encertats i d'altres no.

   Elimina
 4. "Tot pot tornar a ser blau
  tot el món pot ser blau
  blau, molt blau
  blau com el cel i com el mar."
  De la cançó "Blau" de Dos + Un (Isidor Marí- J.M. Clua)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Buscaré aquesta cançó, no la coneixia. Em fa pensar que, des de la Lluna, el nostre planeta es veu blau, vivim en el planeta blau.

   Elimina
  2. És una cançó deliciosa. M'acompanyà l'adolescència. La cantava el malaguanyat Ia Clua, que després formaria amb en Jordi Batiste el duet: Ia-Batiste.
   Aquí la trobaràs.
   https://www.youtube.com/watch?v=HwGOHvu0OS4

   Elimina
  3. Gràcies, l'he escoltat i m'ha agradat. Va ser una època de molta creativitat i feien molt bona música.

   Elimina
 5. El blau és un color molt inspirador en poesia. Sempre emprat en sentit positiu en les metàfores. Preciós.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Fa temps vaig descobrir que el color blau estava considerat un color fred. A mi no m'ho semblava però després vaig veure que potser tenien raó. Ara penso que es pot ser un color "fred" i ser un color positiu com molt bé expliques.

   Elimina
 6. Preciós el blau amb tots els seus matisos...Blau mar en calma, el blau de l'horitzó, el blau cel, fins i tot el blanc blavós...
  Petonets Consol.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Un blanc tenyit de blau, un blanc per reposar tots els sentits.
   Bon dia, M. Roser.

   Elimina
 7. M'enamora el blau! (veig que a la Carme també)
  Genial la teva fotografia i el text que has seleccionat, encertadíssim. Palau i Fabre està especialment inspirat en "Teoria dels colors"

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic d'acord que Palau va estar genial en "Teoria dels colors" dedicats a Picasso. Palau era un gran coneixedor i apassionat de l'obra de l'artista.
   Gràcies, Glòria.

   Elimina
 8. D'aquí deu venir el nom del teu blog! M'agrada molt el blau des que vaig conèixer Der blaue reiter i Kandinsky. Jo també vull tenir un amor blau!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Palau i Fabra parla de l'hora blava. El nom del meu bloc ve per la fotografia: un dia vaig descobrir que la llum, a la posta, té una tonalitat blava. Més tard vaig saber que des de l'antigor poetes, pintors i humanistes parlaven de la llum blava.
   Un amor blau, un amor ver.

   Elimina