25 de febrer del 2015

Porta de iurta

Ger, Mongòlia. 

Mongòlia em va fascinar pel seu paisatge, per la gent, per la seva història... i per la mirada clara dels infants. Són nòmades i el seu habitacle tradicional són les iurtes. Rodones, blanques per fora, s'instal·len i es pleguen en qüestió d'hores. Només es té allò que la família pot transportar.

La porta de la iurta, orientada sempre al sud, és la part de la casa que dóna un distintiu particular a cadascuna d'elles. Es decoren amb colors vius i motius geomètrics o sanefes. Amb la seva senzilla calidesa donen la benvinguda als visitants. 

24 comentaris:

  1. Una porta que convida...
    Ben be com si ens donés la benvinguda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un punt de color que s'obre per a nosaltres.

      Elimina
  2. Doncs mira, conec les iurtes perquè uns amics en tenen una a casa. No em preguntis com la van descobrir, però se la van fer portar i la tenen instal·lada al pati. Ells no són nòmades, però. La fan servir com a habitació de convidats, jo hi he dormit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són maques, veritat? Estan molt ben pensades i a l'interior segueixen unes pautes tradicionals de climatització, distribució de l'espai, mobiliari... tenen allò que és just el que cal per viure amb comoditat.

      Elimina
    2. Bé... desconec aquestes pautes que dius, sé això del forat al sostre, i aquestes coses. Però la iurta que jo conec té una estufeta dins i hi arriba la wifi de casa, hahaha. No està al mig de l'estepa mongola, no...

      Elimina
    3. Sí, tenen estufa i moltes tenen televisor. Algunes iurtes tenen una entena parabòlica per veure tots els canals. Coneixen al Barça i tots els seus jugadors més bé que jo (el meu nivell és molt baix i el seu és molt alt).

      Elimina
  3. Preciosa aquesta porta ...A mi em meravella la rapidesa que tenen a l'hora de muntar i desmuntar, les seves tendes...
    Tenen el just i ho comparteixen tot! Tinc una amiga que va anar a Mongòlia i va quedar encantada de com era la gent...
    Petonets .

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una construcció molt ben pensada i eficaç. Totes són iguals (menys les portes) i com tu dius són fàcils de muntar i desmuntar. Viuen en comunitats de famílies emparentades i per això sol haver-hi més d'una iurta en un campament.
      La mirada de la gent és franca, neta. Els nens, curiosos i riallers.
      Bona tarda, M. Roser.

      Elimina
  4. Casa meva és casa vostra....

    ResponElimina
    Respostes
    1. ...si és que hi ha cases d'algú. En llocs on hi ha poca població, també passa aquí entre la gent pagesa, sol ser més arrelat socialment el sentit de l'hospitalitat, de l'ajuda mútua i de la reciprocitat.

      Elimina
  5. A vegades ens ensenyen que no ens manca gaire cosa per viure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diria, fins i tot, que acaparem tantes coses que més que facilitar-nos la vida ens la fan més feixuga. No sempre escollim bé.

      Elimina
  6. Que maques!!!

    Sobta que la porta sembla més "consistent" que la iurta...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tota la iurta es pot plegar, la porta té una estructura clavada al terra i és on es fermen les cordes que l'envolten. Les capes que l'embolcallen poden variar segons sigui l'estiu o l'hivern.

      Elimina
  7. res home res, com la tenda canadenca que tenien els meus pares res

    ResponElimina
    Respostes
    1. La canadenca és molt útil a la platja a l'estiu. Una curiositat, Pons 007, al costat de la iurta sol haver-hi una gran antena parabòlica.

      Elimina

  8. Conec les iurtes dels pobles semi-nòmades a l'Àsia Central. Així que m'identifico força amb l'admiració que en tu genera aquest tipus d'estructura.

    Abraçades, des de El Far.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has viatjat molt i has fet llargues estades a molts llocs, Jordi. Jo tan sols he estat a Mongòlia de turista i, certament, em va captivar el paisatge i la gent. Sóc conscient que només l'he trepitjat.
      Per cert, un dels museus que més m'ha impactat dels que he vist, és el de Ciències Naturals d'Ulaan Baatar. Hi ha una col·lecció de dinosaures i de meteorits que és impressionant.

      Elimina
  9. Respostes
    1. Sí, és bonica i durant anys i anys no han canviat gaire.

      Elimina
  10. Maco i sobre tot molt pràctic.
    Quina sort conèixer tant de món!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em queda molt per conèixer, no he viatjat massa però suficient per adonar-me que la nostra manera de viure no és l'única ni la millor.

      Elimina