24 de juliol del 2013

Estar escrit


En els textos antics trobem l'expressió "estar escrit" no tan sols per fer referència a altres textos sinó per donar un valor de certesa i veracitat a allò que es diu. Estar escrit vol dir que es dóna fe de la seva existència. La paraula escrita era d'una gran raresa i només accessible a gent sàvia i poderosa. L'escriptura fa que la paraula, que és efímera, es converteixi en quelcom material i tangible i això li confereix un valor rellevant.

14 comentaris:

  1. El poder de perdurabilitat de la paraula escrita és important, i també és una eina que ajuda a la reflexió i a l'anàlisi. La paraula oral, en canvi, té el do de l'espontaneïtat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a que l'home va començar a posar en símbols allò que deia o pensava, ens ha arribat fins avui la seva veu.

      Elimina
  2. Tot i que sé que avui dia tothom escriu (fins i tot jo) sense adonar-me encara atorgo més valor a la paraula escrita que a l'oral. Almenys l'escrita em deixa temps per reflexionar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que avui la paraula escrita ha perdut el valor que tenia en l'antigor: l'escriptura ja no té un valor de certesa i la seva immediatesa gràcies als mitjans tècnics fa que es donin missatges sense cap reflexió prèvia. Les piulades a la xarxa en són un bon exemple, n'hi ha de reflexius i n'hi ha que no ho són gens.

      Elimina
  3. I a dia d'avui encara es fa servir, oi? Quan diem que una cosa està escrita és que és certa, que donem fe. O m'ho trec de la màniga?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el curiós del cas és que avui molta producció escrita ja no es troba en un format material que es pugui veure i tocar sinó que es troba emmagatzemada en un núvol o un disquet de forma virtual. Així l'escriptura torna a ésser efímera com la paraula.

      Elimina
  4. És curiós, aquest post em fa pensar em la gent d' abans que per tancar un tracte , és donaven la mà i tenia tant de valor com la paraula escrita...Tinc un oncle de més de noranta anys, que no li pots fer entendre perquè avui dia tot s'ha de fer per escrit i sempre diu : abans...
    Penso que les dues són importants, perquè, quantes coses no han arribat al nostres dies per transmissió oral ?
    Que siguin dites o escrites, tan se val si són autèntiques...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, de fet allò que és més important és la confiança entre els interlocutors, la honestadat de la persona que diu una cosa, el compromís que prenen dues parts en arribar a un acord... Els escrits poden contribuir a fer que no es falsegi posteriorment allò que s'ha dit però els tribunals estan plens d'exemples en que també amb escrits es continua falsejant la paraula.

      Elimina
  5. A vegades ens creiem una cosa només perquè és escrita. De qui és el text de la imatge?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El text és meu. És una bona pregunta perquè avui, més que allò que es diu, importa qui ho diu. Ens trobem que un text escrit no és una garantia de res ni tan sols si és un informe signat per científics o experts perquè fins i tot ells a vegades responen a uns interessos partidistes.

      Elimina
  6. "Deixo escrit" aquest comentari com a constància que he llegit la teva entrada...

    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Paraula de Pons, estar escrit xD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una expressió que s'adiu molt: "paraula de..." El contingut d'allò que es diu queda rubricat i segellat.

      Elimina