2 de maig del 2015

La cal·ligrafia de les plantes

Pla de Llerona

Invitació al viatge

"Ara és el millor temps, estimat amic, d'anar pel món.[...] El cel, alt i gloriós, fuig a tota hora, l'aire és suau. El sol és tebi i el vent petit porta una ramiola de fonoll, de romaní, d'esparreguera. [...] Els detalls de les herbes es dibuixen amb la virolla del bastó, al somni de resseguir la cal·ligrafia de les plantes. El mar, llunyà, verd i blau, poblat de formes vagues va passant."

Josep Pla
Invitació al viatge (fragment) dins Cartes de lluny

20 comentaris:

  1. La cal·ligrafia de les plantes seria una metonímia, es tractaria del mateix passatge de Pla parlant de l'esclat primaveral.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ha agradat "la cal·ligrafia de les plantes" perquè he trobat que Pla descrivia molt bé la sensació que em despertaven aquests marges.

      Elimina
  2. M'he fixat en les roselles de la fotografia.
    Banderes vermelles del primer de maig.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com les quatre barres de la nostra senyera.

      Elimina
  3. M'encanta la foto: aquest contrast de colors, el vermell de les roselles, el blanc de les ravenisses i el cel blau, de fons. Per cert, aquests dies així em vénen al cap els dibuixos que feia de petit, aquests nuvolets baixos, arrodonits i destacats sobre aquest blau cel -mai tan ben dit!

    S'ha de reconèixer que Pla té una màgia especial a l'hora d'escriure i descriure les coses. Com tu ho fas amb la teva càmera, Consol, resseguint la cal·ligrafia de les imatges. Quina primavera més dolça se'ns prepara!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fa temps em costava seguir a Pla però avui és un narrador que no em cansa mai perquè digui el que digui ho fa amb paraules exquisides. Té el do de la paraula.
      Deixem que arribi la primavera al nostre cor.

      Elimina
  4. M'agrada molt com escriu en Pla, sobretot les descripcions que ens regala i ens demostra que si som bons observadors , després podrem transmetre
    les emocions als altres...
    Les roselles és igual on surtin, sempre fan bonic malgrat ser tan efímeres. A mi com a les plantes, m'agrada la cal·ligrafia inclinada per la brisa!!!
    Bon vespre, Consol.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pla escriu de tot i sobre tot. És en una paraula, sublim.
      Una cal·ligrafia una mica gòtica amb lletres que es balancegen al so del vent.
      Bon diumenge, M. Roser.

      Elimina
  5. Realment aquests paisatges de primavera estan ben bonics per allà on podem encara observar els camps amb roselles, cada cop més escasses.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em pregunto com s'ho fan per treure les roselles. Aquí, als meus contorns, encara resisteixen i es fan fortes enmig dels camps.

      Elimina
    2. És qüestió de tirar-hi herbicides... els que volen camps nets sense una sola rosella (àlies "mala herba") doncs n'aboquen fins que aquestes no hi poden viure. Per això es distingeixen fàcilment els camps que contenen més o menys productes químics, inversament proporcional al número de roselles que hi veus...

      Elimina
    3. Pobres roselles i pobres de nosaltres que tard o d'hora ens arribarà algun d'aquests herbicides.

      Elimina
  6. Aquesta època primaveral en què ja no fa fred i encara no fa massa calor és la millor per sortir i gaudir la natura.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com diu Pla és una bona època per fer caminades viatgeres.

      Elimina
  7. M'encanta el teu títol: Cal·ligrafia de les plantes... jo trobo que les flors fan molt bona lletra i les herbes també. Dos estils diferents, però moltbells.

    ResponElimina
    Respostes
    1. També he pensat que estava molt ben trobat. Tot és qüestió de fixar-s'hi bé.

      Elimina
  8. De tan ben dit, com sempre ho diu Pla, sembla que se'ns pot oblidar l'experiència real: hem de trepitjar la natura aquests dies, amb el seu aire tan benèfic, perfumat, amb la terra tan exuberant i potent, amb els cels tan immensos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, hem de sortir a que ens doni l'aire i a llegir la natura amb tots els sentits.

      Elimina
  9. Quin goig de prat! La Natura és ben generosa, gaudim-la, ara que el maig ens hi convida.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un viatge ple de sensacions que ens emocionarà.

      Elimina